Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl
SOLZA

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het essentieel om te kijken naar de keuzes die we maken, zelfs als het gaat om het inrichten van onze huizen. Het meest gebruikte item in ons huis, de vloer, kan in dit proces uiteraard ook niet ontbreken. Om deze reden is het van belang ook bij het maken van een keuze in vloersoort goed te letten op welke gevolgen dit eventueel wel of niet heeft op het gebied van duurzaamheid en milieu. In deze blog duiken wij dieper in een groot aantal vloersoorten en waar je bij deze vloersoorten op kunt letten om jouw ecologische voetafdruk zo veel als mogelijk te beperken.

Een duurzame vloer kopen Waar moet je op letten

PVC- en laminaatvloeren, vaak niet uit Europa, wel zeer lange levensduur

In Nederland worden PVC- en laminaatvloeren met afstand het meest verkocht en dit is niet zonder reden. Deze vloeren komen met een breed scala aan voordelen. Zo zijn PVC vloeren in zowel click PVC als plak PVC uitermate geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Waar dit vroeger niet het geval was is ook het gros van de laminaatvloeren tegenwoordig geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Daar komt bij dat deze vloeren op het gebied van duurzaamheid nog diverse andere voordelen bieden.

PVC en meeste laminaatvloeren = hoge transport voetprint

Wanneer we kijken naar PVC vloeren en laminaatvloeren dan is de enige conclusie die kan worden getrokken dat deze vloeren veelal in Azië worden geproduceerd en vervolgens naar Europa worden vervoerd. Deze transportroute heeft invloed op het milieu, maar hier is helaas niets aan te doen. PVC vloeren worden veelal alleen in Azië geproduceerd en laminaatvloeren worden slecht door enkele A-merken in Europa geproduceerd. Je ontkomt aan deze afstanden dus vrijwel niet.

Kies voor merken die pvc recyclen

Dat veel PVC en laminaat wordt geproduceerd in bijvoorbeeld China betekent niet dat je pertinent niet voor een dergelijke vloer moet kiezen. Waar je echter wel rekening mee kunt houden is aan welke arbeidsomstandigheden en aan welke milieunormen er voor specifieke vloeren wordt voldaan. Door te kiezen voor A-merken ben je er zeker van dat je een vloer van de hoogst mogelijke kwaliteit krijgt, maar ben je er ook zeker van dat er veel wordt gedaan op het gebied van milieu. Zo zijn er diverse merken die oude PVC vloeren recyclen. Kies bijvoorbeeld voor gerenommeerde merken als Floer, Vivafloors en Floorify om zeker te zijn van een A-merk die veel eisen stelt aan een verantwoorde productie in Azië.

Professioneel leggen en goed onderhouden zijn de toverwoorden voor een lange levensduur

Zorg verder naast vakkundige legging voor goede onderhoud van je laminaat en PVC vloer. Zo verleng je de levensduur tot tientallen jaren. Bekijk hiervoor diverse vloerreinigers te koop op Solza. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar speciale laminaat reiniger of PVC reiniger. Oja, pas op met zogenaamde bouwmarktkwaliteit laminaat en pvc, deze goedkope, merkloze varianten zijn doorgaans niet gemaakt voor een lange levensduur.

Laminaat en click pvc is vrij goed te demonteren en het te hergebruiken

Je vloer na enkele jaren alweer vervangen omdat je de kleur niet meer mooi vindt is not done, zorg daarom voor een tijdloze kleur vloer die niet snel verveelt. Ben je iemand die snel iets nieuws wil? Kies dan voor laminaat of click pvc, deze vloeren zijn goed te demonteren en her te gebruiken. 

Een duurzame vloer kopen Waar moet je op letten

Hybride houten vloeren en traditioneel parket made in Europa

Gelukkig zijn er binnen Europa tal van opties als het gaat om duurzaam vervaardigde vloeren. Houten vloeren, zoals die van Europees hardhout (lees 95% van de gevallen eikenhout) bieden een hernieuwbare en duurzame bron van materialen.

Een andere nog duurzamere oplossing zijn de Hybride Houten Vloeren van het merk Floer. Dit zijn speciale houten parket vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming, onderhoudsvriendelijk en een stuk minder kwetsbaar zijn dan de traditionele parketvloer zoals wij deze kennen. Dankzij de woodpowder technologie toplaag zijn deze echt houten vloeren ongekend sterk en duurzaam. Schuren en oliën is zelfs niet nodig!

Hybride parket vloeren bieden een enorm hoeveelheid aan pluspunten. Ze belichamen de warme en authentieke uitstraling die eigen is aan echte houten vloeren, en daarnaast bezitten ze duurzaamheid en een resistentie tegen krassen en vlekken. Wat hier nog aan toegevoegd kan worden, is het feit dat ze met gemak geïnstalleerd kunnen worden en weinig onderhoud vergen. Ga je verhuizen? Dan kun je deze echte houten vloeren, wanneer gewenst, zelfs meenemen naar je volgende woning (mits niet verlijmd, maar zwevend gelegd). Wat prijs betreft, zijn ze eveneens aantrekkelijker dan massief houten vloeren.

> Lees meer over deze revolutionaire nieuwe vloersoort in onze uitgebreide blog over hybride houten vloeren.

Keramische vloertegels uit Spanje, Italie of Portugal

Keramisch parket is een andere uitstekende keuze. Hierbij wordt klei gebakken in de oven tot circa 1200 graden. Het kost dus wel wat energie om te maken. Echter de transportkosten zijn relatief klein omdat ze gemaakt worden in ons eigen Europa.

Bijvoorbeeld keramiektegels in betonlook voor een bedrijfspand of een warme houtlook vloer voor woningen zijn prachtig. Het bootst de uitstraling van echt (eiken)hout na, terwijl het de duurzaamheid en onderhoudsgemak van keramische tegels behoudt. Veel van deze tegels worden in Zuid-Europa geproduceerd en hoeven, in verhouding tot bijvoorbeeld China, een relatief korte route af te leggen naar jouw woning. Daarnaast is keramisch parket een supergeleider voor vloerverwarming en is de levensduur met gemak 30 jaar en langer. Kies ook hier een tijdloze kleur, de tegels worden verlijmd, dus hergebruiken is lastig. Maak er een sport van de vloertegels zo lang mogelijk te laten liggen.

Keramische vloertegels worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Veel van deze grondstoffen worden gerecycled. Oude keramische tegels, of tegels met productiefouten worden opnieuw vermalen tot grondstoffen voor nieuwe tegels.

Een keramische tegelvloer is naast bovenstaande voordelen vooral duurzaam omdat deze soms een levenslang mee gaat. Keramiek is slijtvast, krasvast, kleurvast, maatvast, waterdicht en vlekken kunnen niet in de tegels trekken. Vanwege de hardheid zijn tegels ook nog eens zeer eenvoudig schoon te maken met een sopje.

Kurk uit Portugal

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Kurkvloeren zijn misschien niet de meest harde vloeren, wel erg decoratief en veelal gemaakt in ons ‘eigen’ Portugal. Leg van kurk een gezellige vloer in een praktijkruimte, werkkamer aan huis of theehuis. Ook de wandbekleding in kurk is erg interessant. Tegenwoordig ook in trendy kleuren grijs en zwart naast bruin.

kurk vloeren

> Lees hier meer over de voor- en nadelen van kurkvloeren en wanden.

Akupanel vs natuurpanelen

Wil jij je wand bekleden met decoratieve panelen? Kies dan voor de natuurpanelen van Solza. Dit zijn in Nederland gemaakte biobased wandplaten van stro, gras, lisdodde planten uit Friesland en rijsthulzen. 

bio based wandpanelen stro

Jij wilt je voetprint verkleinen met akoestische panelen? Kies voor akupanel wandpanelen met eikenhouten latten van Europees eiken. Zo draag je ook bij aan minder transportbewegingen uit verre oorden. De meest akupanel panelen worden in China gemaakt, de XL panelen van 3 meter hoog van het merk Floer worden in Denemarken geproduceerd.

Conclusie…

Bij het kiezen van duurzame vloeren voor je huis, is het van cruciaal belang om verder te kijken dan alleen het uiterlijk. Door te kiezen voor vloeren die in Europa zijn geproduceerd, zoals houten vloeren, keramisch parket, draag je bij aan een duurzamere toekomst. Voor de wand ben je voorloper als je kiest voor biobased materialen zoals Lisdodde of stro.

Kies je voor PVC of Laminaat? Dan heb je 99 van de 100 keer te maken met productie in Azië. Check dan voor 2 dingen zorgvuldig:

1. Zorg dan dat je een vloer kiest welke voldoet aan de Europese normen en keurmerken. Enkele voorbeelden hiervan zijn Floorscore, Blaue Engel, Reach, DIBt, Emissieklasse (A+) etc. 

2. Ga voor een lange levensduur. Dat betekent vakkundig leggen, goed onderhouden en dan moet zeker een plak pvc vloer maar ook de betere merken laminaat en click pvc zeker tientallen jaren meegaan. Ben je uitgekeken op je vloer? Probeer deze dan toch te laten liggen en met een nieuw vloerkleed, andere kleur wanden etcetera toch een ander gevoel te geven. Gebruik je click laminaat of click pvc? Dan kan je de vloerdelen bij voorzichtig demontage goed hergebruiken. Plak pvc gaat langer mee dan click, maar is niet te demonteren, wel bieden meer en meer merken een recycle service aan.

Door je ecologische voetafdruk te verkleinen, help je niet alleen het (binnen)milieu, maar ben je ook bezig met het creëren van een leefbaardere planeet voor de generaties die nog komen. Kies bewust, kies lokaal, kies voor duurzaamheid. Tot slot stimuleer je de Europese economie. Ga je voor een product uit verre oorden? Maak er dan een sport van dat deze producten jou overleven. 

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024