Natuurlijk is het niet iets waar je op zit te wachten, maar het kan écht voorkomen en overkomt de best onderhouden vloeren weleens; een fatale beschadiging die niet te repareren is met een standaard reparatieset. In dit geval kan het voorkomen dat het noodzakelijk is om een complete laminaat plank te vervangen. In deze blog gaan wij dieper in op welke stappen je dient te doorlopen om een laminaat plank te vervangen. Of dit nu voor een visgraat laminaatvloer of een extra breed laminaatvloer is. Wel zo handig!
Laminaat plank vervangen in 10 stappen
Om je zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden voor deze klus hebben wij de klus opgedeeld in 10 duidelijke stappen. Mocht je vragen hebben over het het vervangen van een laminaat plank kun je overigens altijd terecht bij één van onze experts. Wij helpen iedereen graag. Zo kan iedereen netjes een laminaat plank vervangen. Wel zo fijn!
1. Zorg voor het juiste gereedschap voor de klus
Een dergelijke klus uitvoeren zonder het juiste gereedschap en de juiste tools in handen zal de klus niet alleen lastiger, maar ook minder goed uitpakken. Zaak dus om altijd te beschikken over het juiste gereedschap voor je aan deze klus begint. Voor het door ons samengestelde stappenplan voor het laminaat plank vervangen heb je de volgende items nodig:
- Potlood voor het markeren van de beschadigde laminaat plank
- Tape voor het markeren van de beschadigde laminaat plank
- Stanleymes
- Invalzaag
- Beitel
- Hamer
- Trekijzer
- Stootblok
2. Breng een markering aan op de plank
Nu is het zaak om duidelijk in beeld te krijgen welke laminaat plank er vervangen moet gaan worden. Dit doe je door op deze plank een markering aan te brengen met het potlood en door de plank af te tapen. Dit voelt een beetje als een voor de hand liggende stap, maar beginnen met werken aan de verkeerde plank zou eeuwig zonde zijn.
3. Zaaglijn aanbrengen op de nieuwe plank
Plak vervolgens de nieuwe laminaat plank erbij. Deze plank zal de plek in de vloer innemen van de beschadigde plank. Teken op de nieuwe plank een zaaglijn op de klik verbinding van de nieuwe plank. Doe dit zowel aan de bovenkant als aan de onderkant.
4. Groef van klik verbinding verwijderen
Waarom de groef er af moet bij de nieuwe plank? Om er voor te zorgen dat je de plank straks gemakkelijk met lijm kunt bevestigen. Zaag de groef van de horizontale zijde van de plank.
5. Lijnen zagen op beschadigde plank
Tijd om ons weer even te focussen op de te vervangen plank in de laminaatvloer. Zaag hierop twee lijnen over de lengte van de plank. Doe dit zoveel mogelijk aan de zijkanten zodat er dicht bij de randen een groef ontstaat.
6. Inkepingen zagen uiteinde plank
Vervolgens is het zaak om aan de kopse kanten van de plank, ook wel het uiteinde van de plank genoemd, enkele inkepingen te zagen. Ons advies is om dit in hoekstructuur te doen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je de plank er zo uit kunt wippen.
7. Verwijder de beschadigde plank
Voor deze stap is het noodzakelijk om de beitel en de hamer erbij te pakken. Plaats de beitel in de groeven die je in eerdere stappen hebt gemaakt en hakken maar. Doe dit wel ietwat voorzichtig omdat je de planken eromheen niet wilt beschadigen. Als het goed is komt de plank relatief eenvoudig los omdat je een en ander hebt los gezaagd in de voorgaande stap. Haal de gehele plank er uit en zorg vervolgens dat de leg plek in de laminaat vloer goed schoon en stofvrij is.
8. Verbindingslijm "to the rescue"
De nieuwe plank die zal dienen als vervangen van de oude laminaatplank zal moeten worden vastgelijmd op zijn nieuwe plek. Hiervoor adviseren wij het gebruik van speciale verbindingslijm. Binnen het assortiment van Solza.nl hebben wij hiervoor de speciale Floer Verbindingslijm D3 voor. Deze lijm breng je aan op specifieke plekken, namelijk op één van de lange zijdes waar de laminaat plank moet gaan komen en aan de twee korte zijden. Let op: Breng de lijm aan in het gat dat is ontstaan door het verwijderen van de kapotte plank, niet op de nieuwe plank zelf.
9. Nieuwe plank plaatsen en bevestigen
Tijd om de nieuwe plank op de juiste plek te gaan plaatsen en te bevestigen. In de voorgaande stap heb je aan één lange zijde van het gat waar de plank in moet gaan komen géén lijm aangebracht, aan deze zijde klik je de plank vast met de niet afgezaagde groef. Breng de plank hierna voorzichtig naar zijn plek met het stootblok.
10. Kilo's gewicht aanbrengen
Om de lijm goed te laten pakken en de plank op de juiste plek te houden is het nu noodzakelijk om gewicht aan te brengen op de nieuwe plank. Wij adviseren om hier minimaal 40 kilo gewicht op aan te brengen en deze goed te verspreiden over de plank. Laat dit vervolgens enkele uren zo staan.
De verschillen tussen visgraat en walvisgraat in een video
Ben jij meer van beelden en minder van lezen? Dat kan en is geen enkel probleem. Onze vrienden van Floer hebben over dit onderwerp namelijk al een handige video gemaakt waarin zij alle verschillen uitleggen. Wel zo makkelijk!
Vloeren van Solza.nl zien, ervaren en meemaken? Dat kan!
Wil jij jouw toekomstige vloer eerst graag zien, ervaren en meemaken voor je overgaat tot het doen van een aankoop? Dat kan bij Solza.nl! In Alphen aan den Rijn hebben wij een showroom voor je samengesteld waar je naar hartenlust kunt kijken naar de mogelijkheden en voordelen van onze verschillende producten. Probeer in onze showroom eens over de vloer heen te lopen om dit te ervaren of bekijk hoe de vloer die jij op het oog hebt het doet met een bepaalde lichtinval. Daarnaast is er in onze showroom altijd een expert aanwezig die jou kan helpen bij het beantwoorden van eventuele vragen en die je maar wat graag voorziet van nuttige adviezen. Zo ben jij zeker van je aankoop. Wel zo fijn!