Als een van de grootste vloeren merken in Nederland is het natuurlijk niet makkelijk om de ecologische voetafdruk klein te houden. Lees hier wat Floorlife doet om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Floorlife?
Floorlife is een van de toonaangevende merken van de leverancier Cotap. Die twee delen dezelfde visie als het gaat om duurzaamheid, maar waarom wordt duurzaamheid steeds belangrijker in de vloerenbranche? Een groot merk als Floorlife met de hoeveelheid vloeren die worden geleverd, zijn er natuurlijk veel processen waar CO₂ wordt uitgestoten.
Het is voor Floorlife belangrijk om zo kwalitatief mogelijke vloeren te leveren terwijl zoveel mogelijk processen duurzaam zijn. De visie die ze hebben is om alle processen van productie van de vloer tot levering aan de klant zo duurzaam mogelijk te maken. Hiervoor nemen ze een enorm duurzame bedrijfsvorming aan.
Duurzame materialen
Het gebruiken van duurzame materialen is erg van belang bij Floorlife. Ze zijn ermee bezig om zoveel mogelijk materiaal vanuit duurzame kanalen te krijgen zodat ze er duurzamere vloeren mee kunnen produceren.
Het gebruik van PEFC en FSC- gecertificeerde houtsoorten in parketvloeren. Die certificeringen zijn keurmerken die wereldwijd bekend zijn.
PEFC (programme for the endorsement of te forest certification). Dit certificaat is een keurmerk dat zich richt op duurzaam bosbeheer. Het keurmerk garandeert dat:
- Bossen duurzaam worden beheerd, met respect voor ecosystemen binnen het bos.
- Houtkap plaatsvindt op een manier die de bosgroei niet tegen houdt.
- De belangen van de mensen die in de omgeving van de bossen wonen worden beschermt.
- Het hele productieproces, van bos tot eindproduct, wordt gecontroleerd op duurzaamheid.
FSC (forest sterwardship council). Dit certificaat is een keurmerk dat strikte milieuvriendelijke, sociale en economische regels toe past. Een FSC-certificaat betekent dat:
- Hout afkomstig is uit bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd.
- Dieren en planten in het bos worden beschermd.
- Er rekening wordt gehouden met de rechten van inwonende burgers en werkers.
- De houtkap plaatsvindt op een manier waar ontbossing voorkomen wordt.
Er zijn drie niveaus van de FSC-certificaat:
- FCS 100%: Hout komt volledig uit gecertificeerde bossen.
- FSC Mix: Een combinatie van FSC-gecertificeerd hout en gerecycled materiaal.
- FSC Recycled: Producten zijn volledig gemaakt van gerecycled hout.
Het gebruiken van gerecycled PVC en andere milieuvriendelijke onderdelen in de collectie. Het gebruik van gerecycled PVC helpt Floorlife met een circulair bedrijf te vormen. Een circulair bedrijf houdt in dat een bedrijf te werk gaat volgens de principes van de circulaire economie. Zo een bedrijf streeft ernaar om grondstoffen, materialen en producten zo lang mogelijk te recyclen en afval tot een minimum te beperken.
Floorlife's energie-efficiëntie en productieprocessen
Cotap - het moeder bedrijf van Floorlife - gebruikt meer dan 3500 zonnepanelen om een groot deel van hun energie verbruik zelf op te wekken. Dit helpt enorm met het verduurzamen van de productie processen. Ook hebben ze een gasvrije bedrijfsvoering, dit houdt in dat het nieuw distributiecentrum en hoofdkantoor van Cotap worden volledig gasvrij. Floorlife wordt dus geproduceerd met minimaal uitstoot van CO₂.
Floorlife gaat zoals eerder aangegeven te werk volgens de principes van de circulaire economie. Hiervoor hebben ze ook processen lopen. Een voorbeeld daarvan is dat 50% van hun verpakkingen worden gemaakt van gerecycled materiaal. Ze scheiden plastic en papier in de logistieke operatie, wat aanzienlijke besparingen oplevert. Ook zijn ze bezig met het vernauwen van de soorten verpakkingen die ze gebruiken, waarom? Omdat als je zo min mogelijk soorten verpakkingen moet produceren en ontwikkelen bespaart het onwijs veel energie en materialen. Ze onderzoeken momenteel mogelijkheden om tapijt, matten en vinyl op dezelfde manier te verpakken. Daarnaast heeft Cotap - het bedrijf achter Floorlife - een eigen retoursysteem voor pallets ontwikkeld en zijn van plan dat uit te breiden met harde plastic plinten- en tapijtkokers.
Oude vloeren naar nieuwe grondstoffen
In 2022 heeft Cotap - het bedrijf achter Floorlife - een proces gelanceerd dat heet vloerretour. Dit is een recycleprogamma voor PVC snijresten, laminaat en vinyl. Deze opgehaalde producten worden niet weggegooid maar omgezet in nieuwe grondstoffen voor de nieuwe duurzame EVC collectie. Cotap geloofd er zeer in dat EVC vloeren de toekomst zijn, doordat de vloeren puur uit gerecycleerde producten bestaat.
Floorlife streeft ernaar om een volledig circulair productaanbod te hebben in 2030. Het vloerretour initiatief sluit hier perfect bij aan. Om dit te realiseren moeten hun end-of-life producten nieuwe grondstoffen worden. In 2024 is het gelukt om het PVC retourafval om te zetten in nieuwe herbruikbare grondstoffen. De eerste stap richting een compleet circulair productaanbod.
Zelfs duurzaam transport?
Het transporteren van vloeren en leveringen is een onderdeel waar je de meeste CO2 uitstoot mee kan besparen. Cotap is hier bewust van, daarom is de vloot van personenauto's en transportmaterieel grotendeels overgestapt op volledig elektrisch rijden. Het doel is om eind 2025 al hun interne transportactiviteiten volledig elektrisch laten verlopen.
De helft van de vrachtwagens in dienst is al overgeschakeld naar bio diesel (HVO 100) en er zijn een aantal elektrische vrachtwagens in dienst. Met deze ontwikkelingen en veranderingen verminderd de uitstoot van CO2 met maar liefst 90%.
Gezonde binnenlucht
Het gebruik van de juiste materialen en processen is van extreem belang als het gaat om emissie uitstoot binnen huis. Cotap - Floorlife zijn ervan bewust dat iedereen de meeste tijd binnen doorbrengt en dan is het belangrijk dat de vloer die je in huis hebt liggen geen schadelijk stoffen uitstoot.
Daarom bestaat het vloeren assortiment van Floorlife voor een zo groot mogelijk deel uit verantwoorde grondstoffen en gerecyclede materialen. Daarnaast worden de vloeren volledig ftalaat vrij geproduceerd en van duurzame weekmakers voorzien.
Toekomstvisie van Floorlife
Cotap - het bedrijf achter Floorlife - heeft de visie om vanaf 2030 een volledig zelf circulerend bedrijf te zijn. Bovendien zijn ze op dit moment bezig met het bouwen van hun nieuwe magazijn en kantoor. Het pand wordt maar liefst 44.000 vierkante meter. De bedoeling van dit megapand is om het idee van een volledig circulerend bedrijf zijn waar te maken.
Conclusie
Duurzaamheid staat centraal in de bedrijfsvoering van Floorlife en het moederbedrijf Cotap. Door het gebruik van duurzame materialen zoals FSC- en PEFC-gecertificeerd hout, gerecycled PVC en energiezuinige productieprocessen zetten zij grote stappen richting een circulaire economie. Bovendien zorgen innovaties zoals het Vloerretour-programma en de overstap op elektrisch transport en biodiesel voor een drastische vermindering van de ecologische voetafdruk.
Met een duidelijke visie voor 2030, waarin een volledig circulair productaanbod en een zelfvoorzienend bedrijf de doelstellingen zijn, bewijst Floorlife dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand kunnen gaan. Door voortdurend te innoveren en verantwoorde keuzes te maken, blijft Floorlife een koploper in de vloerenbranche op het gebied van milieuvriendelijkheid en toekomstbestendige productie.