Bij het kiezen van een vloer voor je huis komen laminaat en hybride houten vloeren vaak naar voren als aantrekkelijke opties. Beide vloertypen hebben unieke eigenschappen en voordelen. In deze blog zullen wij dieper duiken in de verschillen van deze twee vloeren.
Samenstelling
Laminaatvloeren bestaan uit een decorlaag met houtlook, bevestigd op een HDF-draagplaat en bedekt met een beschermende melaminelaag. Dit geeft het de uitstraling van echt hout zonder het onderhoud. Hybride houten vloeren hebben daarentegen een kern van samengeperste houtresten en harsen, met een toplaag van echt houtfineer, afgewerkt met een sterke laklaag. Dit zorgt voor een authentieke houtuitstraling.
Op bovenstaande foto een Hybride houten visgraat vloer van het merk Floer.
Legmethode
Beide vloeren kunnen zwevend worden gelegd, wat eenvoudig is dankzij kliksystemen. Echter, Hybride houten vloeren bieden daarnaast de mogelijkheid om direct op de dekvloer te worden verlijmd. Dit zorgt voor extra stabiliteit en een nog duurzamer resultaat. Advies hierbij is om je altijd te laten adviseren door een specialist welke methode van leggen het beste is voor jou specifieke situatie. Ga jij bijvoorbeeld werken bovenop een vloerverwarming? Dan is het verlijmen van een Hybride houten vloer in veel gevallen de beste keuze.
Waterbestendigheid
Laminaatvloeren zijn bestand tegen water tot vaak maximaal vier uur (wanneer dit al zo is), wat ze geschikt maakt voor de meeste woonruimtes. Hybride houten vloeren zijn echter nog beter bestand tegen vocht en kunnen tot 24 uur waterbestendig zijn door de speciale coating (let op, dit is vaak enkel zo bij rechte planken). Dit maakt ze ideaal voor ruimtes zoals keukens en badkamers waar de kans op waterincidenten groter is.
Op bovenstaande afbeelding een walvisgraat laminaat vloer van het merk Floer.
Onderhoud
Beide typen vloeren zijn eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en afnemen met een licht vochtige doek is meestal voldoende. Hybride houten vloeren hebben daarbij het voordeel van de uitstraling van echt hout zonder het intensieve onderhoud dat traditioneel hout vereist.
Combinatie met vloerverwarming
Zowel laminaat als hybride houten vloeren zijn in veel gevallen geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Hybride vloeren hebben een bijzonder lage warmteweerstand van 0,07 m²K/W, waardoor ze zeer efficiënt zijn bij het geleiden van warmte, wat resulteert in een comfortabel en warm vloeroppervlak.
Conclusie
Laminaatvloeren bieden een kostenefficiënte en onderhoudsvriendelijke optie met een realistische houtlook. Hybride houten vloeren combineren de authenticiteit van echt hout met superieure waterbestendigheid en de mogelijkheid om verlijmd te worden voor extra stabiliteit. De keuze hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren voor de ruimte waar de vloer komt te liggen.