In een zoektocht naar nieuwe badkamer tegels, tegels voor in de keuken, vloertegels of andere tegels voor binnen komt je 1001 verschillende soorten tegen. Voor iedere bestemming is wel een apart tegeltje bedacht en ze dragen allemaal een andere naam waar je vaak niet van hebt gehoord. Voor deze blog hebben we één van deze tegelsoorten uitgelicht. Lees hier alles over “Zellige” tegels ofwel Marokkaanse Zelliges .
Waar worden Zelliges voor gebruikt?
Wanneer je het internet tegenwoordig afstruint in een zoektocht naar nieuwe tegels voor je badkamer, keuken of vloer kom je constant allerlei kleine vierkante hippe handgemaakte tegels met natuurlijke vormen tegen. Deze tegels noemen we ook wel Marokkaanse Zelliges. De Arabieren gebruikten deze kleine, vaak vierkante tegeltjes, vroeger vooral om muren en vloeren in badhuizen en paleizen te bedekken.
Omdat de tegels met de hand worden gemaakt is iedere tegel uniek. Dankzij de prachtige handvorm en de geweldige kleurnuances creër je eenvoudig een unieke muur of vloer die niemand anders heeft. Deze tegels zorgen voor een luxueuze uitstraling en zijn van enorm goede kwaliteit.
Hoe worden Zelliges gemaakt?
Zelliges worden gemaakt van Marokkaanse klei. Met de hand wordt deze klei in een mal gedrukt zodat ze hun vorm krijgen. Dit kunnen vierkanten, zeskanten, driehoeken, vis schubben of andere vormen zijn. Na het verkrijgen van een vorm worden de tegels gedroogd in de zon. Vanwege het klimaat in Marokko krijgen ze hierdoor al een behoorlijke hardheid. Na het drogen worden de tegels voorzien van een glazuurlaag in een gewenste kleur. Dit kunnen allerlei kleuren zijn. Na het aanbrengen van de glazuurlaag met de hand worden de tegeltjes afgebakken in speciale "olijfpit ovens". Dit zijn ovens gemaakt van klei die volledig afgesloten kunnen worden. De ovens worden gestookt op stukken hout waardoor er een enorm hoge temperatuur in ontstaat. Na het bakken zijn de tegels klaar voor gebruik.Hoe plaats je Zellige tegels?
In tegenstelling tot de standaard machinaal gemaakte wand- of vloertegels hebben deze Zellige tegels een eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om het plaatsen van de tegels.
-
Ten eerste zijn de tegels allemaal uniek in maat en kleur omdat ze handgemaakt zijn. Zorg dat je dus altijd verschillende pakken tegels door elkaar heen mixt voordat je gaat tegelen. Hierdoor creëer je de mooiste nuancering.
-
Voordat je begint met tegelen moeten alle tegels worden ondergedompeld in een bak met water. Laat ze hier circa een minuut inzitten zodat ze zich vol kunnen zuigen met water. Dit is belangrijk om te doen omdat de tegels anders zullen breken tijdens of na het plaatsen.
-
Gebruik tegellijm geschikt voor de desbetreffende ondergrond (Laat je hierin adviseren door een expert). De ondergrond waarop gewerkt wordt, moet altijd kurkdroog zijn. Indien nodig behandel je de ondergrond eerst met voorstrijk. Zelliges kunnen op de muur worden “geplakt”. Dit wil zeggen dat de tegels niet van lijm hoeven te worden voorzien, maar alleen de ondergrond. Na het aanbrengen van de tegellijm strijk je eroverheen met een lijmkam. Gebruik met deze handgemaakte tegels genoeg lijm. Door de grillige vorm van de tegels zijn deze niet vlak aan de plakzijde en behoeven ze wat meer lijm dan normale tegels.
-
Met een tegelsnijder kan je de tegeltjes op maat snijden. Als je het aandurft mag dit ook op de traditionele wijze met de hand door een scherpe hamer te gebruiken. Tik zo voorzichtig de tegels op maat. Kies zelf een leuk patroon zoals bijvoorbeeld een visgraat patroon uit om de tegels te plakken. Bestel ongeveer 10% extra voor snijverlies door die proces. Meet de ruimte van te voren goed op om te bepalen hoe je het beste en voordeligst uitkomt. Vaak werkt het goed om vanuit het midden naar buiten te werken voor het minste snijverlies.
-
Vanwege de handvorm van de tegels kunnen je ze het beste op het oog plakken. Voegkruisjes gebruiken heeft vaak geen zin omdat iedere tegel net even wat anders is.
-
Tip van flip is om meerdere tegels tegelijk aan te drukken met een plank om het oppervlak zo vlak mogelijk te krijgen.
-
Na het plaatsen van alle tegels moet de lijm vaak 24 tot 48 drogen. Dit staat altijd op de verpakking van de lijm. Zellige tegels hoef je in principe niet te voegen. Ze hebben tenslotte van zichzelf een prachtige grillige vorm omdat ze handgemaakt zijn. Deze wil je het liefst zoveel mogelijk behouden. Plaats je deze tegels in je keuken of badkamer? Voeg ze dan WEL. Je wilt hier een waterdichte omgeving creëren.
-
Vaak kan je na een uur of halfuur de restanten van het voegmiddel met een droge of natte doek verwijderen (lees ook hiervoor weer de verpakking). Voila dit is het eindresultaat.